Pentru iubitorii tradițiilor culinare sălăjene există câteva repere, fără de care nu poate fi concepută configurația unui meniu. Le-am găsit pe toate la Șamșud, în 15 februarie, cu ocazia unei noi ediții Slană Fest. Pretextul este slănina de porc, nelipsită de pe mesele celor care știu că adevărații dușmani ai metabolismului și sănătății sunt cu totul alții. Dar organizarea evenimentului pe Aleea Beciurilor dezvăluie locul viticulturii în viața locuitorilor și bogăția zonei.
Pe Aleea Pivnițelor din Șamșud, acolo unde piatra rece a pivnițelor păstrează parfumul licorilor nobile, tradiția se împletește cu ospitalitatea ardelenilor. Slană Fest devine mai mult decât un festival gastronomic, este o reverență adusă viticultorilor locali, celor care transformă rodul pământului într-un vin cu poveste.
Slană Fest nu doar promovează vinurile locale, ci le oferă scena pe care o merită. Între miresmele de slănină afumată și pâine de casă, între vocile celor care apreciau șirurile de cârnați atârnând în pridvorul pivnițelor și a celor care alegeau, după o îndelungă chibzuință, vinul pentru dus acasă ori întrebau când e gata gulașul, savurând două-trei sarmale, după o dușcă de pălincă de prune, de mere, de pere, de cireșe ori de tescovină, festivalul devine o celebrare a identității. Aici, fiecare pahar spune o poveste, fiecare înghițitură e o călătorie prin colinele domoale ale Sălajului, unde vinul nu este doar băutură, ci o moștenire vie.
Șamșudul nu este doar un nume pe harta viticolă a Sălajului. Este un simbol al continuității, un loc unde vița de vie își are rădăcinile adânc ancorate în istorie. Nu întâmplător, heraldica zonei înfățișează struguri, mărturie a unei îndeletniciri ce definește identitatea locală. Nu doar aici, ci și în Șimleu Silvaniei, Crasna, Borla sau Carastelec, pivnițele sculptate în dealuri spun poveștile generațiilor de viticultori, fiecare butoi păstrând ecoul anilor de trudă și pasiune.
Terroir-ul Sălajului este un dar al naturii, dar și al timpului. Solurile acide, ideale pentru procesul de șampanizare, fac din această regiune un loc unic pe harta vinurilor spumante din România.
Text: Alice Valeria Micu